PHP.EE FOORUM   
Nimi:   Pass:   Mäleta mind! 
   Teemad | php.ee esilehele | registreeri | Märgi kõik teemad loetuks | #php.ee Skype vestlus | RSS
UUS TEEMA  OTSI  Lehekülgi: 1 2 
Eesti freelancerite kultuur ja enesebränd.
Postitaja: motive 2010-04-17 14:29:31
Kas eestis ka on häid enesemüügi/brändi näiäteid freelancerite seas, just veebiga seonduvas? Pole nagu ise eriti märganudki eriti. Kas hoitakse madalat profiili või tõesti pole eriti selliseid, kes kõik letti lönud ja pole peidus kuskil. Mõlten ikka aktiivseid freelancereid mitte selliseid kripti jukusi kes ennast a'la "mupo89@hot.ee" emaili taga peidavad ja kooli kõrvalt kribavad.
RE: Eesti freelancerite kultuur ja enesebränd.
Postitaja: aasdasd 2010-04-17 15:33:49
Meie swender on ehe näide. Meil töötavad eranditult erialase kõrghariduse ja praktilise suhtekorralduskogemusega spetsialistid. Iga kliendi puhul kasutame ülesandest lähtuvat meeskonda, kuhu on kaasatud parimaid freelancereid. Suhtekorraldus on kunst ja sotsiaalteadus, mis analüüsib trende, nõustab tippjuhtkonda ja viib ellu kommunkatsioonistrateegiaid, mis võimaldavad organisatsioonidel ja persoonidel saavutada oma eesmärgid ühiskonna poolt aktsepteeritaval viisil. Suhtekorraldus tugineb kahepoolsel kommunikatsioonil organisatsiooni ja tema sihtgruppide vahel, luues usalduse ja hea maine. Mainekapital hoiab kokku personali- ja turunduskulusid, aitab üle elada raskemaid aegu ja silub väiksemaid komistusi. Kuna inimene enne nimetab, siis näeb, siis laseb hea maine meid igal viisil heast küljest näha. friizuurikas - kontor asub Kunderi 8A, AS Stampline trükikojaga ühistes kontoriruumides ja minu nimi on Andre Ojakäär - parem tule ütle mulle näkku midagi. Kujundame siin 9st 5ni. kaks disainerit ja kasutame freelancereid siis kui endal aega puudu jääb. Tänaseks on üsna paljud freelancerid meilt juba tööd saanud ja kõik on väga sõbralikult sujunud

Kontor on olemas, suur koostööpartnerist trükikoda selja taga. Portfoliot näed facebooki lehel ... ausalt öeldes ma ei kujuta ette mida sa veel tahad? Kas sa üldse süvenesid või elad niisama oma rasket elu arvuti taga välja?

Postitaja: swender... 2010-04-17 21:54:16
TSITEERITUD:
Kas eestis ka on häid enesemüügi/brändi näiäteid freelancerite seas, just veebiga seonduvas? Pole nagu ise eriti märganudki eriti. Kas hoitakse madalat profiili või tõesti pole eriti selliseid, kes kõik letti lönud ja pole peidus kuskil. Mõlten ikka aktiivseid freelancereid mitte selliseid kripti jukusi kes ennast a'la "mupo89@hot.ee" emaili taga peidavad ja kooli kõrvalt kribavad.

Siinsete ajukääbikutega pole mõtet suhelda, või kas sa veel seda ei tea. Otsi enda teemale mõni normaalsem koht kuss diskussiiooni pidada.
Postitaja: Waher 2010-04-19 12:19:28
TSITEERITUD:

Ma ei soovita freelanceri karjääri. Eesti kontekstis on freelancer 90% kordadest inimene, kes pole võimeline tegema koostööd ja kelle töö kvaliteedis ei saa olla kindel. Freelancerina ära kunagi alusta, freelanceriks võid minna siis, kui tüüpiline rutiin tapma hakkab ja väljakutsetest puudus tekib.

Need 10%, kellel freelancer tõesti töötab ja töötab hästi, on märgatavalt tugevamast klassist ja kogemusega arendajad. Nemad ei pea ennast ka reklaamima, sest nendel on tihti hulk kontakte kelle kaudu erinevaid projekte leitakse ja valitakse.

Samas tuleb meeles hoida seda, et Freelancer on ka 'vähem turvaline' lahendus tellijale, eriti suuremale tellijale (kellel on rohkem resurssi teostada huvitavamaid projekte). Eestis tegeleb keskmine freelancer puhtalt musta pesuga.

Parem on alustada tuttavate arendajatega oma firma või liituda mõne olemasolevaga. Häid töökohti on küll vähe, kuid meeskonnatöös töötamine tagab Sulle palju eeliseid, nende hulgas see, et klientidega otsesuhtlemine ja bürokraatia on välistatud. Kui leiad firma, kellel on üks-kaks kogenut ja head suhtlejat arendajana ning pädev projektijuht, siis ka noore arendajana saad sellises meeskonnas kogemusi mitmeid kordi kiiremini, kui ise spagetti nokitsedes.
Postitaja: ssssss 2010-04-19 12:46:39
TSITEERITUD:

Eestis tegeleb keskmine freelancer puhtalt musta pesuga.

Selline mulje ka endal jäänud. Sellepäast tekkiski huvi, et igalpool mujal maailmas ikak on päris palju selliseid kes ennast müüvad, aga eestis pole silma hakand.

Lihtsalt huvitav teema.
Postitaja: swender.. 2010-04-19 12:55:58
TSITEERITUD:

Selline mulje ka endal jäänud. Sellepäast tekkiski huvi, et igalpool mujal maailmas ikak on päris palju selliseid kes ennast müüvad, aga eestis pole silma hakand. Lihtsalt huvitav teema.
Lollide loogika. Eestlasi on 1 miljon välismaalasi 1 miljard. Loomulikult on seal kõike rohkem ja ka turgu rohkem oma annetele . Võimalusi ja raha rohkem jne.
Postitaja: sdfsdfs 2010-04-19 12:59:08
Lisaks, kõik on võimalik. Eestis ei kasutata ka firmade poolt spetsiifiliste tööde jaoks oma ala tegijaid eriti vist. Parem maja sees ligadi logadi kui tellida väljast.

Aga jah, eks ole määravaks ka üldine freelancerite mulje ja raha mis projekti jaoks mõeldud.
Postitaja: FreekinMe 2010-04-19 18:04:41
Need väited on siin täiesti oma koduõuest võetud ja ma kahtlen, kas keegi siin väitjatest üldse teab, mis tegelikult maailmas toimub :)

See, et maailmas on mõned kuulsad freelancerite nimed ei tähenda, et maailmas on ja Eestis pole, see tähendab vaid seda, et nähtavaks muutub väga väike kogus tegijaid. Ja see on sedasi igas valdkonnas.

Ja majasees ligadilogadi ei ole küll kuidagi eestis suurem % kui mujal. Mujal on lihtsalt mõned suuremad ettevõtted, mis sinu kitsast silmaringi hägustavad :) tavaturul toimub igal pool samasugune jant.

TSITEERITUD:
Eestis ei kasutata ka firmade poolt spetsiifiliste tööde jaoks oma ala tegijaid eriti vist. Parem maja sees ligadi logadi kui tellida väljast.
Postitaja: arendaja56 2010-05-06 08:59:35
Huvitav kas siis eestis head progejad on nii kinni tööga, et nn enese turustamisega avalikumalt pole vaja tegeleda.

Aga sellega peab jah nõus olema, et väga väike kogus on nähtavad.

Disainereid jne on palju rohkem. Vähemalt tundudb, et neid jääb silma. Samas loogiline ka- nad saavad portfoliot pidada ja otse näidata, mis teinud ja teevad.
Postitaja: monte_ 2010-05-06 12:54:58
Ma freelancerina teen palju alltöövõttu, igasugu keerulisemaid asju, samas kui ma peaks portfoliot näitama, siis nagu polegi eriti midagi näidata. Paar aastat progesin palgatööna sahtlisse (kinnist süsteemi) ja nüüd teen alltöövõttu. Polegi midagi reklaamida ... Mingeid paarituhandekrooniseid leivarahaveebe pole nagu mõtet näidata, muu töö on seitsme luku taga või branditud peatöövõtja(te) poolt.

Samas tööpuuduse üle ei kurda, pigem vastupidi. Aga ise tegemine võimaldab hoida teatavat hinnataset, millelt olla atraktiivne. Kui ma nüüd võtaks endale kontori ja ühe junga, et jõuaks töö kõik ära teha, peaks ma kohe hinna kahega korrutama ja sellelt hinnatasemelt ei oleks ma enam alltöövõtukõlbulik, vaid peaks hakkama nö "avalikult turult" ise endale kliente otsima....

Teistpidi jälle, selle formaadiga nagu lõputult edasi minna ei saa, lagi on ees, kuhugi on vaja edasi liikuda.

Vaadates kuidas veebitegijad firmad täna elavad, siis pole küll mingit tunnet, et tahaks sinna seltskonda trügida .... igaltppolt paistab nälg ja võlg vastu.
Postitaja: hehjeah 2010-05-06 15:06:48
kusjuures jah. Endal ka sitaks asju teinud, raskemaid, suuremaid, enamus aja palgatöölisena, kuid nagu kui küsida siis ei oskagi mdiagi kohe õelda. Ainult ehk mitte emetlikult mida olen ja kuhu teinud.
Postitaja: Waher 2010-05-06 15:14:51
TSITEERITUD:
kusjuures jah. Endal ka sitaks asju teinud, raskemaid, suuremaid, enamus aja palgatöölisena, kuid nagu kui küsida siis ei oskagi mdiagi kohe õelda. Ainult ehk mitte emetlikult mida olen ja kuhu teinud.

Märk sellest, et oleks viimane aeg midagi ise teha. Eesti keskkonnas ei saa kunagi eelarvet taha ühelegi tõsiselt uhkele asjale, sest keegi seda kinni ei maksa. Isegi suuremad firmad, kelle projekte teostanud, on väga kinnised eelarvetes.

Google't vaadates on enamus nende rakendusi sündinud 20% projektidest, ehk siis ühest tööpäevast nädalas kus Google maksab kinni töötaja enda idee teostused, millel pole eelarvet ega deadline'i. Eestis see lihtsalt pole võimalik, tegijad on väiksed ja puudub ka Eesti Nokia.

Seetõttu on vaja ise kätte võtta ja teostada mida iganes, häid pro bono projekte, open-source lahendusi ja muud. Siis ei ole Sa kunagi kinni 'kesises tulemuses' (või neid peites 'aga tellija ei lubanud rääkida' vabanduste taha) mida kesine eelarve Sind tegema sunnib ja mille üle tõsiselt uhke olla ei saa.

Viimati muudetud: 06-05-2010 15:16:14
Muutja: Waher
Põhjus:

Postitaja: worker 2010-06-29 08:38:34

Sellised mõned punktid...

Firma poolt räägib argument, et kindel partner pikaks ajaks- samas töödates ise ühes saan aru mis lobi käib. Lõpptulemus kyll on olemas ja töötab, kuid kvaliteet on nagu on.
Asi vist selles, et keegi otseselt kvaliteedi eest ei vastuta.

Freelancerina aga ei saaks lubada halba tööd, kuna see võib kummitama hakata hiljem ja kätte maksta.

Teiseks on paindlikumad- ja info ei lähe kaduma on vahetum. Ok see oleneb ka freelantseri suhtlus oskusest.
Postitaja: Waher 2010-06-29 09:37:56
TSITEERITUD:

Sellised mõned punktid...

Firma poolt räägib argument, et kindel partner pikaks ajaks- samas töödates ise ühes saan aru mis lobi käib. Lõpptulemus kyll on olemas ja töötab, kuid kvaliteet on nagu on.
Asi vist selles, et keegi otseselt kvaliteedi eest ei vastuta.

Freelancerina aga ei saaks lubada halba tööd, kuna see võib kummitama hakata hiljem ja kätte maksta.

Teiseks on paindlikumad- ja info ei lähe kaduma on vahetum. Ok see oleneb ka freelantseri suhtlus oskusest.

Kahjuks pole nõus, freelanceritel peab pidevalt näppu pulsil hoidma, et täielikku jama sealt ei saaks. Freelancer töötab üksinda. Võibolla oled Sa tõesti erand või oled suhelnud eranditega, aga freelanceritele ei saa jätta ühtegi suuremat ja tähtsamat projekti. Ja kes tahab töötada elu lõpuni mingite ühe-mehe projektidega?

Ja freelanceri 'maine' pole võrreldav firma mainega, mida must ja ebaõnnestunud koodiga projekt tekitada võib. Eesti internetifirmad väga harva, kui üldse, jagavad informatsiooni freelancerite kvaliteedi kohta, iga kogemuse peab firma ise läbi elama, mis tähendab et üksiktegija mainel on väga väike roll. Ja freelancer, kui end müüa oskab, suudab ka musta valgeks rääkida, süüdistades 'eelmise firma projektijuhtimist' või 'kliendi probleeme' asja halvas tulemuses. Reaalsus on milline? Klient valib hinna, sest freelancer räägib tarka tehnilist teksti ja lubab head hinda.

Firmasiseselt on meeskond olemas ja arendajad kes face to face probleeme lahendavad. Hoopis teine teema on kirjutada koodi, mida Su kõrval istuv mees ühel või teisel hetkel edasi arendama või parandama peab. Kui tekivad probleemid, siis on need probleemid kohe laual, mitte mingisuguse suvalise telefonikõne, e-maili või MSN'i vestluse kaoses.
Postitaja: ninnunännu 2010-06-29 14:24:24
TSITEERITUD:
Kahjuks pole nõus, freelanceritel peab pidevalt näppu pulsil hoidma, et täielikku jama sealt ei saaks. Freelancer töötab üksinda. Võibolla oled Sa tõesti erand või oled suhelnud eranditega, aga freelanceritele ei saa jätta ühtegi suuremat ja tähtsamat projekti. Ja kes tahab töötada elu lõpuni mingite ühe-mehe projektidega?
Mina olen frrlancer ja olen teinud vägagi suuri projekte. Mis töötavad. Ja praegugi töötavad.
Miks mulle tundub, et su jutust kuvab läbi halvustav suhtumine freelanceritesse, freelanceritest üldiselt. See pole päris õiglane, sest sõltub kõik inimesest endast. See, et keegi töötab kuskil firmas, ei taga veel kvaliteeti ja vastupidi. Ja üldse tundub mulle, et neid oma projekte ja projektikesi vaadatakse igavikulisest vaatepunkist: kord tehtuna püsivad nad igavesti. Oma kogemustest võin öelda, et 10 aastat vana infosüsteem on rauk ja tuleks ümber vahetada.
Postitaja: Waher 2010-06-29 23:43:17
TSITEERITUD:
Mina olen frrlancer ja olen teinud vägagi suuri projekte. Mis töötavad. Ja praegugi töötavad.
Miks mulle tundub, et su jutust kuvab läbi halvustav suhtumine freelanceritesse, freelanceritest üldiselt. See pole päris õiglane, sest sõltub kõik inimesest endast. See, et keegi töötab kuskil firmas, ei taga veel kvaliteeti ja vastupidi. Ja üldse tundub mulle, et neid oma projekte ja projektikesi vaadatakse igavikulisest vaatepunkist: kord tehtuna püsivad nad igavesti. Oma kogemustest võin öelda, et 10 aastat vana infosüsteem on rauk ja tuleks ümber vahetada.

Vabandan, kui mu arvamust tõlgendati nagu ma oleksin freelancerite vastu. Ise olen ka niimoodi tööd teinud, aga enam ei teeks. Eks ole tegu rohkem elustiiliga.

Ma tahtsin lihtsalt öelda seda, et arendajal on õppimisvõimalusi ja arengut tänu meeskonnatööle rohkem, kui freelancerina ning samal ajal ei pea tegelema kliendisuhtluse ja muude pseudo-probleemidega. Kui freelancerina lõpetasin, oli see vabastav kogemus.

Ma lihtsalt üritasin jagada kogemust miks ei soovita freelanceri teed koodikirjanikele, kes pole veel kindlad kummas suunas minna. Ülikooli pingist tulevatest kuni kesktaseme arendajateni soovitan siiski firmat, stabiilsust ja meeskonnatööd. Extreme programming kahe arendaja vahel on kohutavalt kasulik ja hoiab kvaliteeti üleval ka kahe kesise arendaja vahel. Hiljem, kui kogemus ja oskused lihvitud ja enda oskustes ning kvaliteedis kindel, on juba eelistuse asi ja kui pole tunnet, et tahaks teadmisi edasi anda või töötada koos enda tasemest vähem-kogenumatega, siis kindlasti säästab ka närvi.
Postitaja: väsinud 2010-06-29 23:53:54
endal on küll kohati kopp ees firmast. Ostetakse ulme sisse tööd ulme tähtaegadega. Ülevõimete ... ja ala finantseeritud. Nii ei saa head asja teha.

Tekib Time driven development. Jube raske on nii head tunnet hoida, et teen head ja korraliku asja, kuii ilmselgelt täidan vaid äripoole ootusi. Väsitav.

Üle 4 aasta firmades old ja on tunne, et tahaks proovida omapead midaig teha. Näha kas saan paremini hakkama. Ega elsu peabki asju proovima. Kui ei õnnestu siis on kogemus juures ja tagasi palgatööle.

Palgatöö juures on ka suht jama tööaja fikseeritus. Minule isiklikult ei sobi päevane aeg töötamiseks. Aga jah.. eks ma keeruta põidlaid edasi töö juures ....
Postitaja: rtfm 2010-06-30 09:12:07
TSITEERITUD:
endal on küll kohati kopp ees firmast. Ostetakse ulme sisse tööd ulme tähtaegadega. Ülevõimete ... ja ala finantseeritud. Nii ei saa head asja teha.

Tekib Time driven development. Jube raske on nii head tunnet hoida, et teen head ja korraliku asja, kuii ilmselgelt täidan vaid äripoole ootusi. Väsitav.

Üle 4 aasta firmades old ja on tunne, et tahaks proovida omapead midaig teha. Näha kas saan paremini hakkama. Ega elsu peabki asju proovima. Kui ei õnnestu siis on kogemus juures ja tagasi palgatööle.

Palgatöö juures on ka suht jama tööaja fikseeritus. Minule isiklikult ei sobi päevane aeg töötamiseks. Aga jah.. eks ma keeruta põidlaid edasi töö juures ....

Kui sa alustad Freelancerina, siis saab "time driven development" sinu jaoks uue tähenduse :)

Testimiseks võta kogu ettevõte inimeste tähtajad ja püüa neid ise täita või võta oma palgafond ja proovi lihtsalt töö kõrvalt seda sinu jaoks mõistlike tähtaegadega 120% täis müüa, et puhkuse jaoks ka pappi jääks :)

Mingi hetk harjud ära , aga alguses on pagana raske, usu mind ma olen 10 aastat väikeettevõtjana/freelancerina tegutsenud
Postitaja: jackasss 2010-06-30 14:09:24
TSITEERITUD:

Kui sa alustad Freelancerina, siis saab "time driven development" sinu jaoks uue tähenduse :)

Testimiseks võta kogu ettevõte inimeste tähtajad ja püüa neid ise täita või võta oma palgafond ja proovi lihtsalt töö kõrvalt seda sinu jaoks mõistlike tähtaegadega 120% täis müüa, et puhkuse jaoks ka pappi jääks :)

Mingi hetk harjud ära , aga alguses on pagana raske, usu mind ma olen 10 aastat väikeettevõtjana/freelancerina tegutsenud
Vabakutselisena 8 kuud tegutsenud ja ei kurda midagi.. kui ainult töö vähesust (kui projekt valmis siis võiks ju uus juba olemas olla aga tavaliselt tuleb 1-2 nädalane paus vahele. Raha koguneb mõnusalt ja töö on tehtud. 3-4 aastat tagasi tellitud leht vajas väljavahetamist ja kuna eelmine töö oli hea telliti taas minult, saadi hinna sisse korralik SEO + kõik, mida sooviti.
Postitaja: asdasd 2010-06-30 14:12:15
siis hea kui aega on.. saab puhata ja muude asjadega ka tegeleda.. näiteks ka enese täiendamisega
Postitaja: Arturo 2010-06-30 20:39:00
Eestis on freelancer selle sõna otseses mõttes suhteliselt nigel olla.
Kui firmades piisavalt sidemeid, siis tuleb kenasti toime. Enesebrand kui sotsiaalmeedia nägu ei loe. Vähemalt minuarvates.
Eestis kipub freelancer pahatihti olema koolipoiss või plika, kes teoreetiliselt tuleb mingisuguse poolkõva lahendusega toime ja seda kõike tegelikult maru odavalt. Tõsi ka korralikele tegijatele jääb töid kuid need tööd tulevadki pigem isiklikest kontaktidest kui internetist.

Rootsis on nt freelancerina elu kergem vähemalt isiklikul kogemusel. NY-i seevastu mina üritama ei julgeks minna samas kui õnnestud siis übercoolimat asja ei saa olla.
Postitaja: rtfm 2010-07-01 09:04:04
TSITEERITUD:
Vabakutselisena 8 kuud tegutsenud ja ei kurda midagi.. kui ainult töö vähesust (kui projekt valmis siis võiks ju uus juba olemas olla aga tavaliselt tuleb 1-2 nädalane paus vahele. Raha koguneb mõnusalt ja töö on tehtud.

cool, kaks last, naine ja kass on ka rahul ma loodan :) see väike paus osutub päriselus sageli takistuseks, kui on vaja eluasemelaenu või teha pikemaid finantsplaane, kui aasta. Seda ma mõtlesingi sele all, et vaja ennast alati 120% välja müüa
Postitaja: ninnunännu 2010-07-01 10:10:49
TSITEERITUD:

cool, kaks last, naine ja kass on ka rahul ma loodan :) see väike paus osutub päriselus sageli takistuseks, kui on vaja eluasemelaenu või teha pikemaid finantsplaane, kui aasta. Seda ma mõtlesingi sele all, et vaja ennast alati 120% välja müüa
Kui oled kogemustega ja müüd end normaalse hinnaga, siis paar nädalat või kuu peaks ikka ilma otsese sissetulekuta ära elatama.
Postitaja: zxzczczxc 2010-07-01 12:17:16
TSITEERITUD:
Kui oled kogemustega ja müüd end normaalse hinnaga, siis paar nädalat või kuu peaks ikka ilma otsese sissetulekuta ära elatama.

Ka palgatööl hoiab inimene mitme kuu palga varu ees.
Neil kel see võimalik. Isiklikult leian ,et on rahulikum elada nii.
Postitaja: rtfm 2010-07-01 14:07:34
TSITEERITUD:

Mismõttes paar kuud :) ilma sissetulekuta elad sa ilmselt sama vanaks kui sissetulekuga , lihtsalt elutingimused on sitemad ja ei ole kindel kas elukaaslane ja lapsed seda mängu mängida tahavad.

Kui oled freelancer/ettevõtja, siis sa töötu abiraha ennem pankrotti ei saa. Pead pikemalt ikka plaanima ja olema valmis ennast über organiseerima kasvõi teisele valdkonnale vähemalt kuu jooksul.

Kas pensioni peale oled mõelnud?
Lihtne summeerimine iseenesest :) Kui tahad 65 -selt veel 20 aastat elada keskmise sissetuleku juures, siis peaks (olenevalt su vanusest muidugi ,eeldame , et oled vähemalt 30) iga kuu suutma ka ~6000 krooni pensioniks säästa. Täna jõukohane vist vähestele eestlastele.

Kui ma võtan lahti palgakalkulaatori ja panen sinna 20k kätte teeniva inimese palga, saan pensionifondi makseks 519,29 kuus, pole just see mida elult hiljem ootad arvestades, et keskmise sissetuleku säilitamiseks peaks täna tegema 12 korda rohkem?

Freelancerina soovitan samas kõigil kätt proovida ja seda just varases elueas (20 -25 max), kui selle ajaga ei suuda iseseisvust ja vähemalt aastast palgafondi investeeringutena või muul moel säästa, siis soovitan proovida midagi muud , sest siis on veel elus aega uusi valdkondi või uusi asju proovida ja paar korda ka läbi kukkuda.

Leheküljed: 1 2 

©2002-2010 Martin Rebane & PHP.ee kaasautorid
  1.33487796783